Mogelijk Bokkenrijders tunnels ontdekt in Maaseik

Foto 1: Grispen bestudeert eeuwenoude flessen in een van de oude kelders onder de markt van Maaseik. Na veel familieverhalen over de Bokkenrijders begon hij een jaar geleden met een onderzoek naar de bende. Met een scanapparaat ontdekte hij onlangs een gangenstelsel onder de markt dat hij nu verder aan het onderzoeken is. Hij hoopt een documentaire te kunnen maken van het eindresultaat.

Bokkenrijders. Wie vaak genoeg in de Efteling is geweest kent het verhaal van de roversbende die ’s nachts brandbrieven bracht bij boeren of café eigenaren of dorpen plunderde, om vervolgens op hun bokken weg te vliegen en te verdwijnen in de nacht. In het kleine stadje Maaseik, op de grens tussen België en Limburg, leeft de legende.

Vooral bij documentairemaker en Bokkenrijders fanaat Rocky Grispen. Hij ontdekte onlangs onder de markt van Maaseik mysterieuze gangen, die  volgens hem werden door de bokkenrijders. Na het plunderen van de stad konden zij deze via het gangenstelsel snel verlaten. Hij nam mij, als eerste buitenstaander, mee in de eeuwenoude ruïnes, oude kelders en geheimzinnige gangen onder Maaseik.

Fotografie: Lois Verkooijen